Sabtu, 25 Disember 2010

Umno Labuan Ikrar Dokong Saranan PM - Program Bantu Pelajar Sekolah Diteruskan Selaras Dengan Konsept 1Malaysia


LABUAN -- UMNO Bahagian Labuan akan terus mendukung segala usaha dan saranan yang dicetuskan oleh Perdana Menteri.

Datuk Yussof Mahal yang juga Ketua Penerangan Umno merangkap Pengerusi Barisan Nasional Labuan berkata, Program Juara Rakyat yang diadakan adalah salah satu cara para pemimpin BN untuk meluangkan masa ‘Turun Padang’ mendekati rakyat dengan melakukan aktiviti-aktiviti yang bermanfaat, berilmu dan bermaklumat.

Menurut beliau Program Juara Rakyat ini merupakan salah satu inisiatif bersama antara pemimpin BN dan rakyat yang mana akan memperutuhkan lagi perpaduan dikalangan pemimpin dan rakyat.

Yussof turut menyarankan warga Labuan untuk menjadi ahli dalam Skim Prihatin 1 Wilayah Persekutuan yang telah diilhamkan oleh Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin.

Katanya juga, skim itu bertujuan mengurangkan kesedihan dan meringankan beban mereka yang kematian ahli keluarga.

“Skim Prihatin atau khairat kematian ini amat unik kerana ia terbuka kepada semua warga Wilayah Persekutuan tanpa mengira kaum atau agama selagi memenuhi syarat yang ditetapkan.

“Yayasan Wilayah Persekutuan (YWP) selaku pengurus skim akan menyumbang RM2,500 kepada penama setelah membayar yuran RM5 yang hanya perlu dilunaskan sekali sahaja seumur hidup.

“Setakat sebanyak 1300 borang telah diedarkan dan mendapat sambutan menggalakkan dari penduduk setempat. Skim ini hanya akan dibuka sehingga 31 Disember tahun ini,” kata Yussof.

Syarat untuk mendapat khairat itu ialah:

1. Berusia antara 21 tahun hingga 75 tahun
2. Bermastautin di Wilayah Persekutuan
3. Berdaftar sebagai pengundi di Wilayah Persekutuan
4. Mengemukakan dua orang penama.

Dalam pada itu, Yussof telah mengagihkan 300 buah beg sekolah kepada para pelajar sekolah rendah di sini. Beg-beg itu disumbangkan oleh Pemuda Umno dan Cawangan Umno Labuan.

Pada majlis itu beliau turut memberi sumbangan RM3,000 kepada 4 orang mangsa kebakaran rumah di kampung Patau-Patau pada 2 minggu yang lepas.

Turut menghadiri program tersebut adalah Naib Ketua Umno Bahagian Labuan Tuan Haji Bashir Haji Alias, dan Penasihat Ibu Tunggal Labuan Hajah Rokiah Ibrahim.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan